Hvordan får spædgrise en optimal start?

Smittebeskyttelse er vigtigt for de sårbare spædgrise

Hvordan får spædgrise en optimal start?

Grisen er sårbar, når den bliver født. Den har ikke opbygget et tilstrækkeligt immunforsvar mod alle de bakterier, virus og parasitter, den møder i stalden. Derfor er grundig rengøring og desinfektion mellem hold, essentiel for at mindske smittetrykket i farestalden. Herefter er tildeling af kvalitets råmælk afgørende for, at spædgrise kan modstå en eventuel tilbageværende smitte. Det kan være et stort arbejde, men alle spædgrise skal have råmælk, for at have styrken til at modstå smitte.

Modsat spædbørn fødes pattegrise næsten uden at have fået antistoffer fra soen under drægtigheden. Derfor dør de, hvis de ikke får tilstrækkelig råmælk.

Alle spædgrise skal have råmælk med antistoffer_Ceva

Fototekst: Spædgrisene skal have råmælk. Når soen er blevet vaccineret inden faring, kan spædgrisene få effekten af de antistoffer, hun har dannet, og som udskilles i mælken. På den måde kan grisen bedre modstå sygdom, mens den opbygger sit eget immunforsvar.

Find ud af mere om

Råmælk og antistoffers betydning for grisens sundhed

  

Ligeledes er temperaturen i stalden af stor betydning for grisen. Pattegrisen har en normal kropstemperatur på næsten 40◦C og vores stalde er jo typisk kun omkring 20◦C varme.

Bruger grisen unødig energi på at holde sig varm nok, går det ud over dens evne til at modstå smitte. Den bliver sårbar udenfor smågrisehulen, hvor den skal bruge uforholdsmæssig meget energi på at holde sig varm. Vær opmærksom på, at soen har det bedst ved omkring 20◦C i stalden, mens pattegrisen har brug for omkring 40◦C, og det får den kun inde i smågrisehulen.

                 

Ønsker du mere viden om spædgrisen og dens sundhed?

Så KLIK IND på

Spædgrisediarré og pattegrisediarré

KLIK VIDERE og find ud af mere om smittebeskyttelse

God smittebeskyttelse giver stærke grise

Hvad er McRebel?

Hvorfor begrænse kuldudjævning i grisestalden?  

Råmælk og antistoffers betydning for grisens sundhed

   

Tilbage til toppen