Hold sygdomme i skak med god smittebeskyttelse

Pressemeddelelse den 19. april 2023

Hold sygdomme i skak med god smittebeskyttelse  

    

Mange gør allerede en stor indsats for at holde smitte ude af staldene og for at mindske spredning af smitte mellem grisene. Samtidigt kan smittebeskyttelsen gøres bedre flere steder. Derfor satte Ceva Animal Health i marts fokus på smittebeskyttelse med kampagnen, McMarts. 

   

Det er et fælles ansvar, at vi i de danske stalde har et højt niveau af smittebeskyttelse. Det gælder både den eksterne smittebeskyttelse, som især er vigtig for at holde en sygdom som afrikansk svinepest ude af danske besætninger, og den interne smittebeskyttelse som kan reducere forekomsten af f.eks. PRRS.

   

Fordele ved god smittebeskyttelse

   

God smittebeskyttelse kan have flere fordele for den enkelte besætning. Det forklarer Charlotte Sonne Kristensen, nordisk produktchef og specialdyrlæge hos Ceva Animal Health mere om:

   

”Er man i stand til at forhindre smitte kommer ind i besætningen og forhindre at smitte spredes mellem grisene, særligt fra ældre grise til yngre grise, så kan man formentlig forbedre produktiviteten. Herudover er der en ekstra gevinst ved, at man også opnår højere velfærd, lavere antibiotikaforbrug og større arbejdsglæde. Det er bare sjovere at passe sunde grise end syge grise”.

    

Derfor satte Ceva Animal Health i marts fokus på smittebeskyttelse med kampagnen, McMarts.

   

Kampagne med fokus på McRebel

Navnet på kampagnen udspringer af ordspillet mellem marts og McRebel. McRebel er et amerikansk begreb, som vi har arbejdet med i Danmark siden 1990’erne. Enkelt beskrevet går McRebel ud på at begrænse den smitte grisen udsættes for. Det kan man gøre ved at have styr på sine procedurer, inden man går ind i stalden, i forbindelse med arbejdet i stalden, og når man forlader stalden.

   

Kampagnen kørte på Facebook, som podcasts og et fagligt univers blev opbygget på Ceva’s hjemmeside. Samtidigt var det muligt at lege med i en ”Tip en 13’er”, hvor man kunne teste sin viden om god smittebeskyttelse.

   

Hvor halter smittebeskyttelsen mest?

Svarene fra testen gav en indikation på, hvad der kører, og hvad der kører mindre godt i nogle besætninger.

   

”Generelt var besvarelserne helt i tråd med anbefalingerne. Alle svarede, at de skiftede tøj før adgang til besætningen; at man havde gjort sig tanker om, hvordan man flyttede grise rundt, og man bekæmpede mus og rotter samt brugte vacciner”, fortæller Charlotte Sonne Kristensen.

   

6 procent svarede, at de ikke tjekkede vaske- eller desinfektionscertifikater på lastbiler før udlevering, og ifølge Charlotte Sonne Kristensen er det et af de steder, fokus er nødvendigt for at undgå afrikansk svinepest.

   

”Det er særligt her, det fælles ansvar kommer ind, for vogne, der ikke er rengjorte og desinficerede efter reglerne, kan have smitte med. Brug tjekvogn.dk eller ap-løsningen til at tjekke vognene,” opfordrer Charlotte Sonne Kristensen.

   

21 procent fjerner ikke den yderste pakning af sædpakker, medicin mm., men tager hele kassen med ind i stalden.

   

”Det er ligesom, hvis du undlader at tage det yderste lag tøj af, inden du går ind i stalden. Der kan sidde smitte på det yderste lag”, forklarer Charlotte Sonne Kristensen.

   

Beskyt grisene mod pandemisk influenza

85 procent svarede, at de gør en aktiv indsats for ikke selv at smitte grisene, bl.a. ved at blive hjemme, hvis de følte sig syge eller ved at lade sig vaccinere mod influenza.

   

”Jeg er virkelig glad for, at så mange tager ansvar for ikke selv at overføre smitte til grisene, ved f.eks. at lade sig vaccinere mod influenza. Det er jo rigtig træls at smitte besætningen med pandemisk influenza, som er den type influenza, vi mennesker kan smitte grisene med. I Ceva’s årlige influenzaovervågning, kan vi se, at den pandemiske influenza er i kraftig fremmarch blandt grisene. Så vi skal passe på grisene samtidigt med, at vi passer på os selv,” slutter Charlotte Sonne Kristensen.

   

Ceva Animal Health forventer, at kampagnen McMarts kører igen til næste år.

   

Læs mere om kampagnen McMarts

   

Få mere viden og gode råd: Smittebeskyttelse i grisestalden 

   

Lyt til 5 podcasts om smittebeskyttelse på Griseriet podcasts

   

Tilbage til toppen