Danmarks Sundeste Lunger 2023 er kåret og måske er positiv trend i gang

Pressemeddelelse: Lungvember "Danmarks Sundeste Lunger 2023"

PRESSEMEDDELELSE

9. februar 2024

Danmarks Sundeste Lunger 2023 er kåret og måske er positiv trend i gang

  

Kampagnen Lungvember, som Ceva Animal Health står bag, har fundet besætningen med de sundeste lunger. Samtidig ser det ud til, at lungesundheden sammenlignet med 2022 er forbedret, hvilket ligger godt i tråd med kampagnens formål om at forbedre lungesundheden hos slagtegrisene.

   

Siden december sidste år, hvor Ceva Animal Health meldte ud, at kampagnen Lungvember var ved at drukne i griselunger, har Veterinært Laboratorium i Kjellerup været travlt beskæftiget med at vurderer alle indkomne lunger for forandringer, og nu er arbejdet afsluttet. Det betyder, at besætningen med Danmarks Sundeste Lunger er fundet. Vinderen er: Cay og Simon Wulff på Djursland.

   

”Et kæmpe tillykke skal lyde til familien Wulff. Flere af de deltagende besætninger havde virkelig lave lungeindeks, men grisene i denne besætning havde slet ingen lungeforandringer overhovedet. Det var der ingen af de øvrige besætninger, der kunne matche, og det er jo i særklasse”, påpeger Charlotte Sonne Kristensen, dyrlæge og Teknisk Marketing Manager, Gris hos Ceva Animal Health.

   

Cay og Simon Wulff og deres medarbejdere blev fejret og fik overrakt Lungvember trofæet for ”Danmarks Sundeste Lunger 2023” i går den 8. februar 2024.

  

Opløftende fremgang på lungesundheden
Kampagnens formål er at forbedre grisenes lungesundhed, og det ser ud til en positiv trend måske er på vej. Sammenlignet med Lungvember 2022 er der forbedringerne både i forhold til skader forårsaget af Mykoplasma (registreret ved EP-indeks) og skader forårsaget af ondartet lungesyge (registreret ved AP-indeks):

  • Gennemsnitligt EP-indeks 1,01 (1,69 i 2022)
  • Gennemsnitligt AP-indeks 0,60 (0,93 i 2022)

”Jeg er simpelthen så glad for, at vi kan dele disse opløftende tal. Hvor er det bare godt for de besætninger og grise, der bevæger sig i den rigtige retning i forhold til lungesundhed, som jo både påvirker trivslen og pengepungen. Virkelig godt gået!”, påpeger Charlotte Sonne Kristensen.

   

Nyttig viden fra kampagne bliver delt
Data, indsamlet i forbindelsen med kampagnen, går SEGES nu i gang med at analysere. Ceva Animal Health vil, når regnearbejdet er overstået, fremlægge yderligere detaljer om lungesundheden i danske besætninger.

   

Lungvember er en tilbagevendende kampagnen og vil køre igen i november 2024.

   

Yderligere oplysninger
Charlotte Sonne Kristensen, dyrlæge og Teknisk Marketing Manager, Gris, Ceva Animal Health:
e-mail: charlotte.sonne@ceva.com; mobil: 2463 1682

   

Fakta om Lungvember

  • I 2023 tilmeldte 93 besætninger sig en CLP i forbindelse med Lungvember. Ceva Animal Health betaler for undersøgelserne. Heraf fik 67 besætninger udtaget komplette sæt lunger og de indgår i datasættet, som SEGES vil analysere. I alt blev 2040 lunger udtaget.
  • Lungvember, som Ceva Animal Health står bag, blev lanceret første gang i 2022 med formålet at forbedre lungesundheden hos slagtegrise.
  • Kampagnen løber i november, hvor deltagende besætninger, der er positive for mykoplasma, får udtaget lunge-USK, i Ceva-regi kaldet CLP.
  • Lungerne undersøges på Veterinært Laboratorium i Kjellerup. Landmand og dyrlæge modtager en rapport med resultatet.
  • Besætningen med Danmarks Sundeste Lunger samt besætningen med den Bedste Fremgang sammenlignet med året før kåres.

Læs mere om

Lungvember Bedste fremgang

     

Lungvember 2023_Danmarks Sundeste Lunger_Ceva

Vinder af Lungvembers "Danmarks Sundeste Lunger 2023" blev Simon Wulff, Grenå.
Fra venstre: dyrlæge Charlotte Glenting (Danvet), Simon Wulff, dyrlæge og teknisk marketing manager Charlotte Sonne Kristensen (Ceva), Peter Hjort Jensen (leverandør), nordisk BU manager Christian Rasmussen (Ceva). (Foto: Ceva)

Læs mere om:

CLP - en økonomisk gevinst

Almindelig lungesyge (mykoplasma)

Tilbage til toppen