Hvilke grise har de sundeste lunger?

Pressemeddelelse - LUNGVEMBER

PRESSEMEDDELELSE

27. september 2022

Første november skyder medicinalfirmaet Ceva Animal Health den landsdækkende kampagne LUNGVEMBER i gang, og forberedelserne er begyndt. Kampagnen har fokus på lungesundheden blandt slagtegrise med særligt fokus på mykoplasma-positive besætninger, hvor dårlig produktivitet og trivsel kan være hverdagen.

Lungesygdomme hos slagtegrise koster i tilvækst og trivsel, og det kan man gøre noget ved. Derfor sætter Ceva Animal Health fokus på lungesundheden og kårer den slagtegrisebesætning med de sundeste lunger gennem kampagnen ”LUNGVEMBER”.

”Vi ønsker at sætte fokus på lungesundheden, og hvad man kan opnå med diagnostik og de rette tiltag. Med kampagnen vil vi tydeliggøre, hvordan god lungesundhed kan forbedre tilvækst, produktivitet og trivsel blandt slagtegrise”, forklarer Charlotte Sonne Kristensen, specialdyrlæge og nordisk produktchef hos Ceva Animal Health.

Sådan foregår konkurrencen
Gennem kampagnen kan lunger fra slagtegrisebesætninger blive undersøgt på Veterinært Laboratorium i Kjellerup, der er uvildigt. Lungerne undersøges blandt andet for forandringer forårsaget af mykoplasma. Undersøgelsen er en lunge-USK, som i Ceva-regi kaldes en CLP (Ceva Lunge Program).

”På laboratoriet bliver lungerne scoret ud fra graden af forandringer, og på den måde kan vi finde de sundeste lunger. Desuden samles resultaterne af undersøgelsen i en rapport, som besætningsdyrlæge og producent kan bruge til at vurdere om tiltag, som sanering eller vaccination, er en økonomisk fordelagtig mulighed. Generelt opfordrer vi besætninger til løbende at få foretaget en CLP, fordi det er et effektivt værktøj til at vurdere effekten af tiltag,” påpeger Charlotte Sonne Kristensen, og fortsætter:

”Vi er rigtig glade for den opbakning kampagnen allerede har fået fra de praktiserende dyrlæger, og vi ser frem til at gøre en endnu større forskel for lungesundheden i de danske stalde”, slutter Charlotte Sonne Kristensen.

Indsend lunger i november
I forbindelse med LUNGVEMBER kan mykoplasma-positive besætninger indsende lunger i november, hvorefter vinderen af de sundeste lunger bliver kåret. Producenter, der ønsker at deltage, skal kontakte deres besætningsdyrlæge, som vil udfylde den nødvendige bestillingsseddel, så lunger kan blive udtaget på slagteriet. Ceva Animal Health betaler for de første 100 CLP’er i november.

Yderligere oplysninger
Charlotte Sonne Kristensen, specialdyrlæge og nordisk produktchef i Ceva Animal Health

Fakta om kampagnen

Regler for kampagnen

  • Alle mykoplasma-positive besætninger kan deltage.
  • Tag kontakt med din besætningsdyrlæge, hvis du ønsker at deltage.
  • Lungerne skal udtages på slagteriet i november. Hver besætning får udtaget 30 lungesæt.

Dommere til kåring af vinder
Seniordyrlæge Svend Haugegaard fra Veterinært Laboratorium i Kjellerup og Michael Albin, fagdyrlæge og Veterinary Service Manager hos Ceva Animal Health.

Læs mere om kampagnen LUNGVEMBER og om lungesygdomme

Læs mere om CLP - en økonomisk gevinst for din besætning

Tilbage til toppen