Lang vej til lægemiddel, som katten kunne lide

Tidligere var det et mareridt at give katte medicin. Derfor var det nærmest en revolution, da begrebet Delicament blev skabt – et lægemiddel, som katte synes om og gerne spiser.

Tidligere var det et mareridt at give katte medicin. Få dyr er så svære at have med at gøre, når det gælder om at få medicin i dem. Derfor var det nærmest en revolution, da begrebet Delicament blev skabt – et lægemiddel, som katte synes om og gerne spiser. Jean-Pascal Barrier på Ceva Animal Health i Frankrig var med, da konceptet blev udviklet og i et nu ændrede synet på lægemidler til katte.

- Idéen med at udvikle velsmagende lægemidler til katte så allerede dagens lys i begyndelsen af 90’erne. Det var almindeligt kendt, at katte var notorisk besværlige, når det handlede om at indtage medicin. Og at de fleste lægemidler var fælles for både hunde og katte gjorde næppe sagen lettere, fortæller Jean-Pascal Barrier, som er international marketingchef på Ceva Animal Healths internationale hovedkontor i Libourne i det sydvestlige Frankrig.

Løsningen blev at udvikle lægemidler specielt til katte og hunde med ekstra fokus på kattene. Man identificerede fem områder, som var afgørende for, om kattene ville synes om dem: Størrelse, form, duft, konsistens og smag.

Ikke legetøj

I starten mindskede vi størrelsen på lægemidlet, eftersom katte foretrækker at spise betydeligt mindre bidder end hunde. Og siden måtte vi lave formen om. Runde lægemidler er ikke bare svære at indtage, de signalerer også for katten, at de er legetøj – så derfor gjorde vi dem ovale, beretter Jean-Pascal Barrier.

- Duften er også en afgørende faktor, ligesom konsistensen – da vi gik fra hårde piller til tygbare, øgedes accepten med det samme. Og endelig prøvede vi os frem til en smag, som kattene elskede. Hvis smagen ikke er rigtig, kan katten prøve lægemidlet en eller to gange, men så er det slut.

– Efter mange forsøg fandt vi frem til et lægemiddel, der var nemt at give, og som omsider skulle gøre tilværelsen mere behagelig for både katte og deres ejere.

Delicament – en succes

Det nye koncept med velsmagende lægemidler fik navnet Delicament (en kombination af ordene ”delicious” og ”medicament”) og blev lanceret i 1995. I starten af 2000-tallet var Delicament blevet førende inden for antibiotika til katte, og de følgende år gentog succesen sig i lande over hele verden. Blandt andet blev konceptet belønnet af den internationale katteorganisation ISFM og deres udmærkelse Easy To Give Award.

– Delicament blev et bevis på, at vores strategi med at gå ud fra kattenes behov var den rigtige, og derfor er det logisk, at Ceva Animal Health i dag er et af verdens største medicinalfirmaer udelukkende med fokus på dyr, siger Jean-Pascal Barrier.

– At vi i dag er førende inden for antibiotika til dyr i Europa, tror jeg helt sikkert er en konsekvens af flere årtiers intensivt arbejde med at lytte til dyrene, forstå dyrenes forudsætninger og tilpasse vores produkter til dette.

Ceva Animal Health har ikke slået sig til ro med succesen med Delicament. Blodtrykssænkende medicin til katte (Amodip vet) og et feromonprodukter, som giver katte en følelse af tryghed i hjemmet er andre eksempler på et lægemidler og andre produkter, der øger livskvaliteten for dyrene og deres ejere.

– Og arbejdet fortsætter. Der er stadig meget at gøre, og derfor er vores produktudvikling måske mere intensiv end nogensinde før. Så jeg kan allerede nu love, at der kommer flere nyheder, der gør det nemmere og mere effektivt at holde katte og hunde sunde og glade, siger Jean-Pascal Barrier.

Tilbage til toppen