Danmarks sundeste griselunger fundet i Vestjylland

Pressemeddelelse Lungvember kåring af besætning

PRESSEMEDDELELSE
21. december 2022

    

Med stor interesse for at forbedre lungesundheden blandt slagtegrise, deltog knap 50 besætninger i Lungvember. Ceva Animal Health, der står bag kampagnen, fandt de sundeste slagtegriselunger i en besætning ved Ringkøbing, hvor sektionering og gode medarbejdere kan være nøglen til de sunde lunger. 

    

I alt tilmeldte 48 besætninger sig kampagnen Lungvember, som medicinalfirmaet Ceva Animal Health står bag. Heraf nåede 41 besætninger at få udtaget lunger til USK i løbet af november. Det betyder, at 1.133 lunger fra slagtegrise blev undersøgt for lungeforandringer på Veterinært Laboratorium i Kjellerup. Sammen med Ceva’s dyrlæge Michael Albin har laboratoriet fundet de sundeste lunger.

   

De sundeste griselunger skilte sig ud
Der var tæt kapløb om førstepladsen, men vinderen af Danmarks sundeste lunger 2022 er Mogensgaard ved Ringkøbing.

”Vi er virkeligt imponerede over de slagtegriselunger, der blev udtaget fra Mogensgaard. De skilte sig ud ved, at de nærmest ingen forandringer havde, hvilket er meget bemærkelsesværdigt blandt slagtegrise positive for almindelig lungesyge”, påpeger Charlotte Sonne Kristensen, Nordisk produktchef hos Ceva Animal Health.

   

Sektionering og gode medarbejdere
At det stod så godt til med grisenes lunger, er en positiv overraskelse for driftsleder Karsten Jørgensen. Han har gjort sig nogle tanker om, hvorfor det går så godt med lungesundheden i besætningen.

  
”Det seneste år har vi saneret for PRRS hos slagtegrisene og har dermed haft nystalds-effekt. For at få rene grise ind i de rene slagtegrisestalde holder vi sektioneringen slavisk og begrænser flytning af grise. Vores indsats sættes ind fra grisene er helt små, derved kan vi høste effekten senere. I de to babystalde vaccinerer vi mod mykoplasma og PCV2 4-10 dage efter fravænning. Alle smågrise bliver vaccineret, og generelt har vi et lavt til middel medicinforbrug. Når grisene flyttes til smågrisestalden, holder vi sektioneringen og gør plads i sektionen til udsortering. Som noget specielt har vi 20 sektioner farestald med 4-5 sektioner pr. uge. Ved overflytning fra babystald til klimastald, flytter vi sti-vis. Vognen er delt op i 20 rum, så vi kører fra 20 stier, og grisene går fra vognen direkte ind i en ny sti, hvor de fortsætter sammen”, fortæller Karsten Jørgensen, og fortsætter:

   
”Den her kåring er et fagligt begrundet skulderklap af medarbejdernes flotte indsats. De skal have en stor del af æren for kåringen, for de overholder vores aftaler og sikrer arbejdsrutinerne kører hver dag.”

   

Fortsætter fokus på lungesundhed
Selvom Lungvember bød på flere gode lunger, så var der også en del besætninger med dårlige lunger, så fokus på lungesundheden er fortsat vigtig.

   

“Desværre havde en del besætninger virkeligt dårlige lunger. Vi håber, de besætninger vil gennemgå rutiner omkring vaccination og øvrige management, eller overveje at skifte vaccine, for på den måde at få bedre trivsel og økonomi i slagtegrisestalden. Med kampagnen har vi generelt oplevet en stor interesse for at sætte lungesundhed blandt slagtegrise på dagsordenen. Samtidigt har vi oplevet et stort engagement blandt de seks Lungvember ambassadører fra de største dyrlægepraksis, hvilket vi er meget taknemmelige for. Der skal også lyde en tak til de slagteriarbejdere, der på trods af juletravlhed, fik taget lunger ud og til Veterinært Laboratorium for at undersøge de mange lunger. Samlet set er der gode grunde til fortsat at forbedre lungesundheden, derfor er Lungvember også på tegnebrættet til november 2023”, slutter Charlotte Sonne Kristensen.

   

Yderligere oplysninger
Charlotte Sonne Kristensen, nordisk produktchef hos Ceva Animal Health: charlotte.sonne@ceva.com; mobil: 2463 1682

Læs mere om CLP - Ceva Lunge Program

   

Lungvember CLP ceva Lunge Program Mogensgaard

Lungvember kåring 2022 på Mogensgaard: Lisa Pontoppidan, Adm.direktør i Ceva Nordic (til højre) overrækker
sammen med Charlotte Sonne Kristensen fra Ceva (til venstre) Lungvember trofæet til
driftleder Karsten Jørgensen (nr. to fra højre) og Kim Vanting, ansvarlig for slagtegrisene (nr. to fra venstre).  

Fakta om Mogensgaard fødevareproduktion:

 • Lokaliseret ved Ringkøbing
 • 35 medarbejdere, flere med mere end 10 års ansættelse ved Mogensgaard
 • 2.700 søer, 75.000-80.000 slagtegrise om året
 • Lavt til middel medicinforbrug
 • Vaccinerer mod mykoplasma og PCV2 i babystalden 4-10 dage efter fravænning.

Fakta om Lungvember

 • Kampagnen Lungvember, som Ceva Animal Health står bag, fandt første gang sted i november 2022. 6 dyrlæger fra de største dyrlægepraksis i Danmark blev af egen praksis udpeget som ambassadører for kampagnen.
 • Lungvember har fokus på lungesundheden blandt slagtegrise
 • Besætningsdyrlægen tilmelder besætningen til at få udtaget lunger til USK undersøgelse på Veterinært Laboratorium i Kjellerup, i Ceva-regi kaldet CLP (Ceva Lunge Program)
 • Lungerne bliver scoret ud fra blandt andet lungeforandringer forårsaget af mykoplasma
 • Efter scoring vurderer dyrlæge Annette Sønderholm Juel, Veterinært Laboratorium i Kjellerup og Ceva Animal Healths dyrlæge Michael Albin sammen, hvilke lunger er de sundeste.

Fakta om lungesygdomme

 • Lungesygdomme, så som mykoplasma, også kaldet almindelig lungesyge, kan føre til lungeforandringer
 • Mykoplasma kan give dårlig tilvækst, foderudnyttelse og trivsel
 • Mykoplasma kan forebygges med vaccine, og løbende vurdering af lungesundheden er vigtig for at sikre et optimalt vaccinationsprogram.

Læs mere om mykoplasma

Tilbage til toppen