Falsk drægtighed

Læs her mere om falsk drægtighed hos hunde

Falsk drægtighed - Pseudodrægtighed

Falsk drægtighed hos hunde
 Hos hund er falsk drægtighed en tilstand og ikke en sygdom. Den skyldes en hormonpåvirkning hos den ikke-drægtige tæve i tiden efter løbetid. Hunden tror, den skal have hvalpe og dens adfærd ændrer sig. Tilstanden kan ramme alle ikke-steriliserede tæver – dog er nogle tæver hårdere ramt af tilstanden end andre. 

Fysiske tegn
Mælkekirtlerne forstørres og der kan være mælk i kirtlerne. Bugen kan virke forstørret, så det næsten ser ud som om tæven er drægtig.

Adfærdsmæssige ændringer hos hunden
Tæven tror, at den har hvalpe – dvs. den bygger rede, og ofte finder den et stykke legetøj eller en bamse, som den passer, som om det var en hvalp. Desuden ses ofte mindre appetit og tæven kan virke mere irritabel eller direkte aggressiv.

Hvad kan jeg gøre?
Udviser hunden nogle af de symptomer, der er beskrevet ovenfor, er det vigtigt at få den undersøgt af en dyrlæge. Først og fremmest kan dyrlægen afgøre om hunden er drægtig eller ej, og ligeledes udelukke evt. andre sygdomme, der kunne udløse lignende symptomer. Herunder er det meget vigtigt at hunden samtidig undersøges for tilstedeværelse af knuder i mælkekirtlerne. 

Hvis diagnosen er falsk drægtighed kan hunden i dag behandles medicinsk, så den hurtigt vender tilbage til sit normale jeg. Behandlingen består i et lægemiddel i flydende form, som hunden skal have i munden 1 x dagligt og derfor er let at indgive. 
Allerede efter to til tre dages behandling bliver mælkekirtlerne normale af størrelse og evt. udskillelse af mælk vil ophøre. Behandlingen afhjælper desuden hundens psykiske problemer, så den vender tilbage til sit normale jeg – både til gavn for hunden og ejeren.

Behandlingen er sikker, kortvarig og enkel. Tal med din dyrlæge om det.

Det eneste sikre middel til at undgå, at tæven bliver falsk drægtig igen, er ved at sterilisere den. Men det er vigtigt at vente med operationen, til tilstanden er væk igen. Ellers risikerer man, at symptomerne ikke forsvinder.
 
Den falske drægtighed forsvinder af sig selv i løbet af nogle uger, hvis hunden ikke behandles. Nogle tæver er psykisk ustabile i deres løbetid. Løbetiden forekommer ca. to gange årligt, så man kan risikere at have en tæve, der ikke er sig selv flere måneder om året. Derfor vælger man ofte sterilisation som behandling af tilstanden. Hvis ikke man ønsker at sterilisere tæven, er det en god idé at behandle tilstanden

Vores brochure om Galastop kan downloades fra hjemmesiden under Nyheder&Medier -> Download.

Tilbage til toppen