Hvorfor bliver dyrene nervøse og stressede?

Hvorfor bliver dyrene nervøse og stressede? Hunde og katte er vanedyr og trives godt med rutiner: de kender familien, ved hvordan de skal forholde sig til de enkelte familiemedlemmer, har en forventning om et mønster for fodring og lufteture og føler...

Hvorfor bliver dyrene nervøse og stressede?

Hunde og katte er vanedyr og trives godt med rutiner: de kender familien, ved hvordan de skal forholde sig til de enkelte familiemedlemmer, har en forventning om et mønster for fodring og lufteture og føler sig trygge i de rammer, vi som ejere har sat dem i. Dyr kan sagtens lære nye vaner, men det skal ske gradvist, for at dyrene kan nå at vænne sig til den ny situation.

De mange pludselige forandringer, der sker i hjemmene i december kan derfor være en hård belastning for vores hunde og katte.

Fyrværkeri med høje brag og kraftige lysglimt er for hunde og katte et ekstremt brud deres rutiner - en fuldkommen uventet hændelse, som de ikke ved, hvad de kan forvente sig af og derfor ikke kan forholde sig til. De vil instinktivt reagere med frygt og angst og i sidste ende måske endda forsøge at flygte fra fyrværkeriet. Dette reaktionsmønster er naturligt for dyr, og redder i mange tilfælde dyrene fra farlige situationer. Men hvis dyrene gang på gang sættes i situationer, som de ikke kan håndtere, kan det hos nogle dyr udløse en varig stresstilstand, som til sidst kan blive til en egentlig lydfobi. Et dyr med lydfobi vil få paniksymptomer ved selv en svag lyd og reaktionen er altid pludselig og voldsom.

Det er ubehageligt for både dyr og ejer. Derfor er det en god idé at begynde især at træne hundene til høje uventede lyde allerede nu. Træningen bør hjælpes på vej ved brug af feromoner, der øger dyrenes naturlige tryghedsfølelse.

Tilbage til toppen